MULTIPLATFORM CMS

Nyitólap » Szolgáltatásaink » DreamPortal CMS » Multiplatform CMS

Multiplatform CMS

Először volt a print, aztán lett a web. A webet követte a mobil, de annak ellenére, hogy szinte egymásból fejlődtek ki, a tartalomkezelő rendszereik (CMS) - amelyek a gyors, hatékony munkafolyamatokat támogatják - egészen másképpen működtek és néztek ki. Jellemzően még ma is a legtöbb szerkesztőségben két és fél CMS rendszer él egymás mellett, anélkül hogy ezek kooperálnának egymással.

A különállás azért is furcsa mert sok olyan helyzet létezik, amikor a két és fél eszközön valójában ugyanaz a tartalom áll elő, de két és félszer annyi munkával, mint amennyivel ezt meg lehetne oldani. Jó példa lehet egy offline és online felülettel is rendelkező kulturális programmagazin, amelynél a tartalmat két szerkesztőség állítja elő: az egyiket az offline, a másikat az online. Ha a tulajdonos szeretne még esetleg egy mobilos megjelenést is, jellemzően egy harmadik rendszer kel életre. Azaz ugyanazt a contentet a teljes szerkesztőség háromszor dolgozza fel, háromszor publikálja, és ha még valami változás is történik a tartalomban, akkor azt háromszor kell a rendszeren lekövetni.

A tartalomkezelő rendszerek a hatékony munkavégzés érdekében egyre fejlődnek. A fejlesztők és megrendelők egyre inkább azt preferálják, ha egy tartalom minimális energiabefektetéssel csak egyszer áll elő, viszont a lehető legtöbb helyen jelenik meg. Persze, nyilván nem minden tartalomnak és nem minden médiumnak ugyanaz a szükséglete: egyes esetekben átalakítások, optimalizálások szükségesek - de az ilyen módosítások költségei sokkal alacsonyabbak, mintha a tartalmat médiumonként a nulláról kellene előállítani.

A CMS rendszerben egy-egy tartalom esetében megmondható, hogy annak pontosan melyik médiumban van a helye, milyen formában, terjedelemben, milyen képi, videó tartalommal kell ott megjelennie. A hely és forma meghatározása a CMS rendszerben lehet manuális, de nagymértékben automatizálható is – és így időt és pénzt spórolunk.