Könyvben a Stockfresh-sikersztori

Digitális Sikertörténetek címmel megjelent Dunder Krisztián webszakértő üzleti könyve, amelyben magyarországi digitális sikertörténetek alapítói, jelenlegi cégvezetői mesélik el, hogyan építették fel internetes szolgáltatásaikat. Olyan cégek története mellett, mint a Vatera.hu vagy Habostorta, helyett kapott a Stockfresh-sztori is.
A Stockfresh-ről, illetve a Dream-hez köthető két másik sikeres microstock vállalkozásról, az sxc.hu-ról (stock.XCHNG), valamint a STOCKXPERT-ről mesél Pfaff András és Hamza Péter Dunder Krisztián webes termékfejlesztéssel, projektmenedzsmenttel és online tanácsadással foglalkozó szakember új könyvében. A Digitális Sikertörténetek című üzleti kötetben esettanulmányokból ismerhetjük meg a legsikeresebb online magyar vállalkozások eddig elért eredményeit, történetük fordulópontjait.

A Stockfresh mellett a Vatera.hu, az Ingatlan.com, a Habostorta, a Használtautó.hu, az IND, a Portfolio.hu, a Profession.hu és a Netpincér.hu sztorija kapott helyet a könyvben. A könyvhöz kapcsoló videóban még több részlet tudható meg a kulisszatitkokról.

Pfaff András és Hamza Péter vállalkozásinak kezdete a ’90-es évek második felére nyúlik vissza. A hazai piacon az első között kezdtek weboldalak építésébe, ennek köszönhetően tolódott el Péter érdeklődése komolyabban a webdesign felé. Nevéhez fűződik az Inertia nevű magyar közösség, és az azon belül létrejött fotócserélő rovat, ahova mindenki feltölthette a képeit, mások pedig letölthették dizájn célokra. Így született meg a stock.XCHNG, egy ingyenes, közösségi alapon épülő fotómegosztó felület.

A kezdetben éppen önfinanszírozó, online hirdetésekből élő oldal mögé került új, önálló márkaként a STOCKXPERT, ahol már a képek felhasználási jogai is megvásárolhatóak lettek.
A STOCKXPERT szolgáltatást több körben vásárolta fel a nemzetközi Jupiterimages, melyet 2008-ban megvett az akkor már piacvezető Getty Images, s a Hamza Péter és Pfaff András által alapított HAAP Media Kft. kivásárlását már a Getty Images fejezte be. Péter és András a kivásárlás után új céget alapított és újra beszállt a microstock fotós piacra a Stockfresh nevű oldalukkal.